Huren

prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

NBIS Contact Nieuws

Tel: 088 770 4400

4-Freedom

Waarom 4-Freedom

  • Eerlijk en transparant
  • Goede service
  • Gemak en zorgeloosheid
  • Goede woningen
  • Professioneel

U bent in het gedeelte

4-Freedom | Gemeente Utrecht maakt studentenhuisvesting praktisch onmogelijk

UTRECHT - 27 november 2015

Gisterenavond heeft de Gemeente Utrecht een beleidsnotitie aangenomen, waarin het vergunningenbeleid voor nieuwe en bestaande studentenhuisvesting ingrijpend gaat wijzigen. Met ingang van 1 januari 2016 wordt er een aanvullende set eisen in gebruik genomen bij de aanvraag van de kamerverhuurvergunning, die het vrijwel onmogelijk maken om investeringen in studentenhuisvesting nog rendabel te maken.

Advocaat Olaf van der Linden spreekt er schande van. "Dit gaat nog wel een staartje krijgen" zegt hij verontwaardigd. Wat de gemeente Utrecht doet, is voortdurend de spelregels wijzigen en verworven rechten kunnen niet zomaar ontnomen worden. Hij doelt met name op de afschaffing van de zogenaamde 'Hospita' regeling. Elke eigenaar van een woning en elke verhuurder van een woning in Utrecht mag conform de huisvestingsverordening twee kamers aan maximaal twee studenten verhuren. De gemeente wil deze regeling voor huurders van appartementen en woningen intrekken, maar voor eigenaren niet. Nu is het zo dat er veel woningen door 3 studenten worden bewoond. Eén student wordt hoofdhuurder gemaakt een deze mag dan onderverhuren aan 2 medestudenten. Hier is de hospitaregeling niet voor bedoeld stelt de wethouder wonen Paulus Jansen (SP). Wanneer een hoofdhuurder van een woning vertrekt, kan het huis niet meer opnieuw verhuurd worden aan 3 bewoners

"Dat is natuurlijk een groot probleem" zegt Wijnand Groenen, directeur van 4-Freedom wat een bedrijf is dat bemiddelt bij aankoop, verhuur en beheer van studentenpanden. Als eigenaren niet meer aan 3 studenten mogen verhuren, kan het adres niet meer rendabel worden verhuurd. Er zijn drie mogelijke scenario's stelt Groenen. In één scenario blijven de twee onderhuurders achter in een onduidelijke situatie. In een tweede scenario vertrekken de studenten en wordt het verhuurd aan een samenwonend stel. Het derde scenario is verkoop van de woning. In al deze scenario's komen de studenten op straat te staan. "Wie is daarmee geholpen?" vraagt Groenen.

Dit is niet het enige detail. De regels voor het aanvragen van een kamerverhuurvergunning - in Utrecht "Omzettingsvergunning" genaamd - worden in het kort als volgt aangescherpt:

- Er komt een verscherpte leefbaarheidstoets, op basis waarvan de vergunningsaanvraag op voorhand kan worden afgewezen. De huidige leefbaarheidstoets zorgde al regelmatig voor afwijzingen in bepaalde 'krachtwijken'.

- De kamers in een huis moeten gemiddeld ten minste 24 m2 zijn (het gemiddelde ligt volgens Jansen nu op 21 m2);

- Het huis moet bouwkundig horizontaal en verticaal 30 minuten brandwerend en geluidsisolerend worden gemaakt;

- De WOZ waarde grens gaat van 280.000,- naar 305.000,- euro. Onder deze grens moet eenmalig een hoge financiële compensatie van 234,- euro per m2 worden betaald voor het omzetten van woningen naar kamerverhuur;

- De "ouder-kind situatie", wat een uitzondering vormt op het beleid mag alsnog blijven;

Ten aanzien van het laatste: ouders die voor hun kinderen in Utrecht een huis kopen waar zij dan kunnen wonen tijdens de studietijd, kunnen een vergunning krijgen voor maximaal 5 jaar. Zij mogen het huis dan verhuren aan hun kinderen en een aantal medestudenten. Als het kind is afgestudeerd, vervalt de vergunning en moet het huis in de praktijk weer worden verkocht. Deze situatie mocht op de valreep blijven.

Vastgoedbelang, een grote landelijke belangenvereniging voor particuliere verhuurders, beraadt zich op gesprekken met de gemeente. "Huizenprijzen gaan verder stijgen, wachtlijsten voor een kamer gaan toenemen, huurprijzen gaan stijgen en het beoogde doel wordt niet bereikt" vind Cor Verkade, voorzitter van Regio Midden. Met goed fatsoen kun je niet meer spreken van "Utrecht - Studentenstad", wat aan het begin van deze eeuw nog passend was.

"De markt voor studentenhuisvesting gaat feitelijk voor onbepaalde tijd op slot, gemiddelde kamers zijn eerder 15 m2 dan 21 m2. Die kamers kosten nu al bijna 400,- euro. Kamers worden met dit beleid onbetaalbaar, we gaan naar Amsterdamse praktijken toe" roept Groenen. Tegelijkertijd worden er diverse grote projecten door de gemeente opgeleverd in Leidsche Rijn, Kanaleneiland en de Uithof. Locaties buiten de stad. De gemeente heeft op aandringen van "Splits030", een vereniging van bezorgde burgers, willen bijdragen ten aanzien van diverse klachten over overlast van studenten in de binnenstad. In Utrecht zijn circa 335.000 inwoners waarvan circa 64.000 studenten die zijn ingeschreven bij een Hoge School of Universiteit.

ZIE BIJLAGE - BELEIDSNOTITIE

Bijlage 1-2 Beleidsnotitie en beleidsregels Woningsplitsen en omzetten.pdf

Terug